Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Tove Rosin, samordnare på Örebro kommun, om vilka det kan vara svårt att nå i kartläggningen. Foto: Janerik Henriksson/TT /Sophie Olsson Rahlén SVT

Nu kartläggs hemlösa över hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan kartlägger alla kommuner i landet hur många som lever i hemlöshet. Det görs på uppdrag av Socialstyrelsen. Förutom att ta reda på hur många det handlar om undersöks även andra faktorer.

– Man vill bland annat ta reda på orsakerna till varför personer har hamnat i hemlöshet och om det finns barn som berörs, säger Tove Rosin, samordnare för hemlöshet Örebro kommun.

Enligt Tove Rosin görs den här nationella kartläggningen vart sjätte år. Sedan en tid tillbaka har Örebro kommun en nollvision mot hemlöshet och ett led i det arbetet är att ta fram ett eget mätverktyg.

– Vi behöver mäta med tätare intervaller och få kontinuerliga lägesbilder, säger Tove Rosin och fortsätter:

– Orsakerna till varför man hamnar i hemlöshet kan se väldigt olika ut och vi behöver skaffa mer information för att kunna hjälpa människor på det sätt de behöver.

Vänder sig till tre grupper

Socialstyrelsens kartläggning görs genom en enkätundersökning med ett tiotal frågor. Undersökningen vänder sig till socialtjänsten, verksamheter i civilsamhället som möter personer i hemlöshet och till de som lever i hemlöshet.

Resultatet av den nationella kartläggningen kommer i februari nästa år.

I klippet hör du Tove Rosin om vilka det kan vara svårt att nå i kartläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.