Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se lagmannens svar på hur pojkvännen kunde dömas trots att direkta bevis saknades. Foto: Polisens förundersökning/Privat

22-årige pojkvännen döms för mordet på gravida Saga i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 april förra året hittades 20-åriga Saga död i sin lägenhet av sin mamma. Saga var gravid i sjunde månaden och strax efter mordet greps pappan till barnet – Sagas 22-åriga pojkvän. I dag meddelade Örebro tingsrätt att pojkvännen döms till livstids fängelse för mordet.

Kvällen när Saga mördades skulle hennes pojkvän berätta för sin familj om deras relation och att de skulle bli föräldrar. Men så blev det inte.

I stället hittades Saga död dagen efter när hennes mamma kom till lägenheten.

Mordet på gravida Saga i Örebro

I dag kom domen. Örebro tingsrätt meddelar att pojkvännen döms till livstids fängelse för mord.

Tingsrätten: Mordet på Saga hade hedersmotiv

Enligt domen är 22-åringen den enda som haft motiv att mörda Saga, med tanke på deras ofödda son som var oönskad av pojkvännen.

Domstolen går även på åklagarens linje gällande hedersmotiv och skriver följande i domen.

”Åklagaren har också i den här delen bevisat att det är förbjudet för en somalisk muslim att avla barn utom äktenskapet.

– Det ska särskilt beaktas vid värdering av straffvärde, säger lagmannen Lars-Gunnar Lundh under en presskonferens strax efter att domen släpptes.

Domen överklagas

I ett SMS till SVT skriver 22-åringens advokat, Soren Abbaszadeh, att han pratat med sin klient som är besviken och anser att han är oskyldigt dömd.

– Min klient anser att domslutet, oavsett vilka domskälen är, är helt felaktig och vi har därför, bara för en liten stund sedan, omedelbart skickat in ett överklagande av den meddelade domen till tingsrätten, skriver han till SVT.

Nedan: Åklagaren, Elisabeth Anderson, reagerade på domen kort efter att den meddelades. Också målsägarbiträdet Elisabeth Massi Frits kommenterade den fällande domen på onsdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Anderson var uppenbart nöjd med domen. Foto: SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör målsägarbiträdet Elisabeth Massi Frits kommentera den fällande domen. Foto: Simon Rehnström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gravida Saga i Örebro

Mer i ämnet