Foto: Jesper Mattsson/SVT

Nu minskar bostadsbyggandet i Örebro

Publicerad

Efter år av rekordbyggande i Örebro sker nu en kraftig minskning av antalet påbörjade bostäder.

Men kommunens högsta politiker tror ändå på ett relativt stort byggande under många år framöver.

– Byggkranarna är en naturlig del av Örebros skyline, säger Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelseordförande.

Örebro var tidigt ute med att få igång byggandet av nya bostäder. Kommunens modell för att snabbt få igång nya projekt har väckt stort intresse runt om i Sverige.

Men nu bromsar byggandet i Örebro in.

Samtidigt som antalet påbörjade bostäder ökade med åtta procent i landet förra året, enligt SCB, så skedde en kraftig minskning i Örebro.

– Vi kommer ju från en nivå där vi överträffar alla våra egna förväntningar och där vi är bäst i landet på att bygga bostäder. Så det är ganska naturligt att det planar ut en smula, säger kommunstyrelseordföranden Kenneth Nilsson (S).

Nära en halvering

Enligt kommunens egna siffror påbörjades 1.323 bostäder förra året . Det kan jämföras med 2.581 år 2016 och 2.268 året före det, alltså inte långt från en halvering från toppnivåerna.

Den riktigt stora inbromsningen skedde under andra halvåret 2017. Då påbörjades bara drygt 300 bostäder.

Tidigare har efterfrågan på nybyggda bostäder varit stor, men nu märks en tydlig avmattning. Det finns återigen ett ganska stort utbud för den som vill köpa en bostadsrätt.

På mycket kort tid har bostadsbristen i kommunen till stor del byggts bort.

– Just nu har vi ett läge som kallas för balans. Men ur statistisk synvinkel så är det ju tusentals lägenheter de närmaste decennierna som behöver byggas, säger Kenneth Nilsson (S).

Tio nya invånare – om dagen

Han syftar på att staden växer snabbt. Nu bor över 150.000 personer i Örebro. Det senaste året har kommunen fått tio nya invånare – varje dag.

Nu behövs också andra typer av byggnader, så även i fortsättningen kommer det att byggas mycket i Örebro.

– Det kan du vara alldeles övertygad om. Därför att utöver bostäderna måste vi fortsätta bygga förskolor, skolor och äldreboenden.

Så mycket byggs det i Sverige

* Runt 64.000 lägenheter började byggas förra året.

* Ungefär hälften av dem byggs i storstadsområdena, alltså i och runt Stockholm, Göteborg och Malmö.

* Byggandet tog fart 2012 och har sedan dess ökat snabbt år för år.

* Framförallt är det lägenheter i flerbostadshus som byggs. Under förra året var ungefär hälften av dessa bostäder hyresrätter.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.