Kersti Beck Larsson är initiativtagare till städpatrullen.

Nu ska Norra Vättern storstädas

Publicerad

En månghövdad städpatrull drar under tisdagkvällen ut i Norra Vätterns skärgård för att städa upp. Men inte efter sig själva utan efter besökare som helt sonika lämnat sina sopor i naturen.

Det började som facebook-gnäll. Någon gjorde ett inlägg i gruppen Askersund om att skärgården i Norra Vättern var full med skräp.

– Men att sitta vid datorn i ett forum och vara arg gör ingen skillnad. Så vi var några stycken som föreslog att vi istället skulle ge oss ut och städa, säger Kersti Beck Larsson som är initiativtagare och boende i Askersund.

Många vill hjälpa till

”Några” blev till slut riktigt många som ville hjälpa till att städa upp på öarna som tillsammans bildar ett naturreservat. Området har delats upp i mindre delar som frivilliga under tisdagen hjälps åt att städa.

– Jag vet inte exakt hur många som kommer men ett hundratal har ”gillat” initiativet och medlemmar i Naturskyddsföreningen och Friluftsfrämjandet ställer upp. Några har också redan varit ute och städat i sina områden.

Tar kajaken på städtur

Själv ska Kersti och ett tiotal andra ta sina kajaker och paddla ut för att rensa bort skräpet som andra lämnat efter sig. Hon företräder visserligen Friluftsfrämjandet men just den här gången är det mest av eget intresse som hon vill hjälpa till.

– Det som vi inte får med oss samlar vi ihop och har gjort upp med Skogsvårdsstyrelsen att de hämtar upp, säger hon. Sen bör det nog sättas upp skyltar i hamnar och vid strandremsor att man faktiskt kommer ut i ett naturreservat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.