Beredskapskonferens i Örebro. Foto: Johan Pisoni / SVT

Nu ska totalförsvaret i Örebro län rustas upp

Uppdaterad
Publicerad

Örebro län har en god beredskap om Sverige hamnar i en krissituation, det menar Länsstyrelsen. Men det finns förbättringsområden. Det behöver exempelvis en plan på hur en massevakuering bör gå till.

Under onsdagen och torsdagen arrangeras en beredskapskonferens med målet att bygga upp det eftersatta totalförsvaret i Örebro län.

– Det vi gör nu, det vill säga planerar inför det värsta tänkbara, det kommer vi också kunna dra nytta av i andra krissituationer som kan uppkomma, säger Tiina Johansson som är beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Örebro.

Tiina Johansson är beredskapsdirektör på Länsstyrelsen. Foto: Johan Pisoni / SVT

Inga nya hot mot Sverige

Det finns inga nya hot mot Sverige eller Örebro län, meddelar hon. Konferensen är en del av det vanliga utvecklingsarbetet.

– Länet har en god beredskap. Sedan finns det givetvis mer att önska. Skulle vi hamna i krig i Sverige så ställer det helt nya krav på oss. Vi kommer exempelvis prata om hur en massevakuering skulle gå till.

Vad säger du till de som oroas över den digitala utvecklingen, och sårbarheten som den till viss del innebär?

– Det är en utveckling som inte går att stoppa. Vi måste förhålla oss till det och se till att vi kan hantera de sårbarheter som digitaliseringen innebär.

”Ta del av traditionella medier”

Var ska man vända sig för att få information om vi hamnar i en krissituation?

– Man ska ta del av den informationen som kommer från de traditionella medierna, i första hand Sveriges radio. Sedan bör man i den mån det är möjligt även besöka myndigheternas hemsidor, exempelvis krisinformation.se, säger Tiina Johansson.

Detta är totalförsvaret

Totalförsvar är den verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig.

Under höjd beredskap är totalförsvar all samhällsverksamhet som då ska bedrivas.

Vid skärpt beredskap skall kommuner, landsting, och i vissa fall även privata företag, vidta åtgärder kring bemanning, resurshållning och planering, i den utsträckning staten kräver.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.