Jenni Asserholt ser att TV-pucken kan bana väg för fler unga tjejer inom hockeyn. Foto: Mike Groll / TT

Nu ska TV-pucken bana väg för fler tjejer

Publicerad

Det har blivit spel i både herr-, dam- och landslag för ishockeyforwarden Jenni Asserholt från Storå som blev historisk då hon blev den tredje tjejen att spela TV-pucken. Från och med nästa år öppnas för både dam- och herrlag, något som kommer att betyda mycket för de unga tjejerna i sporten menar Jenni.

Jenni Asserholt var den tredje tjejen att spela i den legendariska ishockeyturneringen TV-pucken när hon blev uttagen till Örebro läns lag 2003. Då fanns ännu inte någon motsvarande turnering för damer.

– Jag var ju van sedan tidigare att spela med killar, konstaterar hon, men visst var det en stor grej att bli uttagen. Det är det nog för alla unga spelare.

Damhockeyn får större plats

48 år efter att TV-pucken startade, 2006, så såg damerans motsvarighet till turnering, Stålbucklan, dagens ljus. En turnering som levt betydligt mer i skymundan än TV-pucken. Men från och med nästa år blir TV-pucken en turnering för både herr- och damhockey.

– De senaste två åren har det märkts att damhockeyn har fått ta allt mer större plats, menar Jenni Asserholt, även om man alltid skulle vilja att det gick fortare. Jag tror att det här är ännu ett steg i rätt riktning och för tjejerna kommer det att innebära ännu större möjligheter.

Tufft och fysiskt

Men fortfarande får hon och andra kvinnliga spelare gliringar om att damhockey inte har exakt samma regler när det gäller tacklingar och inte är lika tufft som herrspelet.

– Jag har ju spelat med både herrar och damer och jag kan nog säga det är lika tufft med gruff och fysiskt spel. Visst, man får inte tacklas på samma sätt i damligorna men då blir det istället snabbare och mer taktisk hockey. Det utmanar spelarna att röra på fötterna!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.