På vissa orter stänger mottagningarna upp till tio veckor. Nu kräver RFSU nationell reglering i frågan.
– Det är en fråga om politiska prioriteringar och att prioritera ungas sexuella hälsa, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU).
Inget minskande behov
Preventivmedel, test för könssjukdomar eller samtal. Ungdomsmottagningen hjälper till med mycket och ingenting tyder på att behoven minskar under sommaren – snarare tvärtom. I september då unga ofta uppmanas att testa sig för klamydia skjuter kurvan i höjden varje år.
– När det gäller sexuellt överförbara sjukdomar i allmänhet så syns en minskning i rapporterade fall under sommaren. Det är möjligtvis på grund av att många mottagningar stänger eller för att folk har så kul att de inte tänker på att testa sig. Man kan inte tolka det som att smittspridningen minskar, säger Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Unga hänvisas till vuxenmottagningen
Ungdomsmottagningarnas tillgänglighet under somrarna är något RFSU kartlagt i flera år. Av 132 mottagningar har i år nästan hälften uppgett att de inte kan hålla öppet för att möta behovet och en dryg tredjedel stänger helt under någon period, enligt RFSU. Under tiden hänvisas de unga ofta till närmaste vuxenmottagning.
I till exempel Värnamo, där så är fallet, upplevs det dock inte som något problem att erbjuda ungdomarna hjälp där i stället.
– I de här små samhällena är det inget bekymmer, säger Birgitta Nystedt, enhetschef och barnmorska.
Nationell reglering
Men RFSU tycker inte att det duger att hänvisa ungdomarna, eftersom de tror att tröskeln att gå till en vanlig mottagning kan vara högre. I stället kräver förbundet att tillgängligheten säkras genom nationell reglering.
–Vi tycker att du ska få samma vård oavsett var i landet du bor, säger Kristina Ljungros.
Sommarstängt under två veckor eller längre:
Västmanland;Fagerstabygden;
Västra Götaland;Hunnebostrand;
TD;Grästorp;
TD;Gamlestaden, Göteborg;
TD;Öster, Göteborg;
TD;Väst, Göteborg;
Södermanland;Katrineholm;
TD;Flen;
Värmland;Hagfors;
TD;Munkfors;
Västerbotten;Skellefteå;
Dalarna;Mora;
TD;Säter;
TD;Vansbro;
TD;Borlänge;
TD;Smedjebacken;
TD;Rättvik;
Gävleborg;Hofors;
TD;Ockelbo;
Halland;Laholm;
Jönköping;Värnamo;
TD;Nässjö;
Kalmar;Nybro;
TD;Mönsterås;
Norrbotten;Kalix;
Skåne;Vellinge;
Stockholm;Upplands-Bro, Kungsängen;
Hälften av landets 264 ungdomsmottagningar har deltagit i undersökningen. Bland dessa har bara 31 procent öppet som vanligt i sommar och 34 procent stänger helt under någon period.
Källa: RFSU (TT)