Foto: SVT

Nu startar spelet i Svenska Futsalligan

Publicerad

Ikväll startar säsongen av Svenska Futsalligan, det vill säga inomhusfotboll. För klubben Örebro FC, vars herrlag spelade sig hela vägen fram till final förra säsongen är målen högt satta – för killar, tjejer och ideella krafter. Just jämställdheten är ett uttalat mål.
–Vi vill vara en varm och öppen klubb, säger klubbchefen Ronny Pettersson.

– I vår klubb har tjejer samma förutsättningar som herrarna. Det är en viktig grundprincip och allt som omgärdar själva matcherna kommer att se likadant ut för både herrar och damer, säger Ronny Pettersson, klubbchef i Örebro FC.

Damerna visar vägen

Nystartade damlaget visade direkt att de är något att räkna med inför den regionala futsalligan (RFL) i lördags, när de besegrade KFUM Linköping Futsal med 5-0 i en träningsmatch. RFL har SM-status och klubbens mål med damerna är att de ska nå slutspelet som börjar i februari – och mer därtill.

– Vi har fått ihop riktigt duktiga spelare från åtta klubbar runt om Örebro. Vi har lika mycket krav på herrarna som på damerna. Det är viktigt för oss. Vi har sagt att ska vi växa som klubb, så är det med hjälp av damlaget, säger Ronny.

Ska stötta varandra under resans gång

Avsikten är att matcherna ska omgärdas på ett likartat sätt och att damer och herrar hela tiden stöttar varandra.

– Under dammatcherna kommer två från herrlaget bistå vid sidan av plan och på samma sätt två damer när det är herrmatcher, så jämställdheten ser vi som en jätteviktig prioritering för klubben. Vi märker också hos sponsorerna som vill satsa på oss att detta är något de tycker är bra, säger Ronny.

Det allt större intresset för futsal har nu även inneburit att TV-rättigheter sålts. Tio av ligamatcherna kommer att sändas i ett av de stora nätverkens sportkanal.

– Det är fantastikst roligt. Vi försöker locka fler att engagera sig på olika sätt. Det finns krav från ledningshåll att vi ska göra matcherna mer TV-mässiga. säger Ronny Pettersson.

Nykomlingar i första mötet för herrarna

För herrarnas del spelades träningsmatch mot Ektorp FC på torsdagskvällen i samband med klubbens uppstartsmöte, då även den nye tränaren deltog. Han har ännu inte officiellt presenterats. Allvaret inleds i bortamötet mot Strängnäs på onsdag nästa vecka.

– Vi har inte så jättestor koll på dem, eftersom de är nykomlingar i högsta serien. Men för vår del känns det bra. Vi har en bra känsla och många nya spelare. Vi ser med stor tillförsikt fram emot serien och räknar med att det blir ett hårt jobb framöver, säger klubbchefen Ronny Pettersson.

I ligan SFL finns från Örebro även ÖSK Futsal, som inleder seriepremiären borta mot Nacka Juniors på fredagskvällen.

Här är lagen i Svenska Futsalligan 2018/2019:

Visa

Borås AIK Futsal
Djurgårdens IF
Halmstads BK
Hammarby IF FF
IFK Uddevalla Futsal
IFK Göteborg Futsal
KFUM Linköping
Nacka Juniors FF
Norrköpings FK
Skoftebyns IF Futsal
Strängnäs FC
Torslanda IK Futsal
Örebro FC
Örebro SK Futsal

SFL 2018/2019 startar 12 oktober och spelas sedan som en rak serie med dubbelmöten där en vinnare koras i slutet på mars 2019.

Källa: Föreningen Svensk Fotboll

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer