Hur mycket är vi egentligen beredda att betala för att minska antalet trafikolyckor? Sådant räknar Trafikverket på. Foto: Claudio Bresciani / TT

Nu värderas ett människoliv högre av Trafikverket

Publicerad

Trafikverket har nyligen höjt det statistiska värdet av ett människoliv. Nya studier visar att samhällskostnaderna för ett förlorat liv är större än vad man tidigare trott, och att allmänheten är villig att betala mer för ökad trafiksäkerhet.

Forskare på bland annat Örebro universitet har genom studier presenterat ett underlag som gör att Trafikverket nu höjer värdet på ett statistiskt liv från 24 till 40,5 miljoner kronor.

Det nya värdet används av Trafikverket när man väger kostnader mot nytta i samband säkerhetsåtgärder i trafiken.

Ny riskvärdering

Den kraftiga ökningen beror på att den tidigare siffran baserades på individers betalningsvilja för trafiksäkerhet som en skattefinansierad vara.

I de nya studierna har frågorna ställts med utgångspunkt i att trafiksäkerhet är någonting som var och en betalar för, och då blir individens betalningsvilja för ökad säkerhet betydligt större.

Lars Hultkrantz är forskare på Örebro Universitet.

– Vi har även studerat vilka skador som uppstår vid en trafikolycka, hur hälsan påverkas samt varaktighet av hälsoförlusten, säger Lars Hultkrantz, professor i nationalekonomi vid Örebro universitet.

Paritet med övriga länder

Det nya värdet i Sverige ligger på ungefär samma nivå som i övriga Europa.

– Danmark och Norge har haft ett högre värde av ett statistiskt liv än Sverige, men höjningen till 40,5 miljoner kronor gör att vi nu kommer upp i samma nivå som våra grannländer, säger Lars Hultkrantz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.