Magnus Engwall forskar om mikroplaster och håller med sin kollega i Storbritannien om att glitter borde förbjudas. Foto: SVT/TT

Forskare vill förbjuda glitter

Uppdaterad
Publicerad

I jakten på mikroplaster vill forskare nu stoppa det som för många sätter extra piff på julen – nämligen glitter. Magnus Engwall på Örebro universitet är en av dem.

I granen, på pysslet och på kläderna – överallt glittrar det. Men den brittiska miljöantropologen Trisia Farrelly skulle helst se att glitter förbjuds i hela världen, eftersom det nästan uteslutande består av mikroplatser.

Hon får nu medhåll av forskaren Magnus Engwall på Örebro universitet som studerar förekomsten och påverkan av mikroplaster:

– Jag håller helt med. Förbjud det! Även om förekomsten av glitter inte är så stor bland de prover som vi har stött på, så är det ju inte en livsnödvändighet med glitter på julkulorna.

Oklar risk för människor

Allt fler forskare varnar för att mikroplaster, plastpartiklar som är mindre än fem millimeter i diameter, hittas i fiskar som ätit dem i tron att det är föda.

De fiskar som har ätit de små plastpartiklarna blir slöare och har svårare att hitta födan. Hjärnan har påverkats, vilket forskarna nu har kunnat mäta.

Men ännu vet ingen säkert hur farliga mikroplasterna är för människor, även om det finns misstankar om att plasten kan läcka ut kemikalier.

Kräv miljövänligt glitter

För den som ändå absolut vill ha lite glitter i tillvaron borde det finnas miljövänligare alternativ, menar Magnus Engwall.

– Det finns ju naturliga mineral som är glittriga. Min erfarenhet är att om kunderna kräver miljövänligt glitter så kommer det också att dyka upp i handeln så småningom.

Detta är mikroplaster

Mikroplaster kallas små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter i diameter.

Partiklarna kan komma från till exempel slitage på bildäck, konstgräsplaner, tvätt av fleeceplagg, skönhetsprodukter och båtskrov.

De kan också komma från större plastskräp som brutits ner till mikropartiklar.

Ett bekymmer är att fisk och andra djur får i sig plastpartiklar i tron att det är föda utan att kunna smälta den.

Forskarna misstänker också att plastpartiklarna kan knyta till sig miljögifter, och att plasten kan läcka kemikalier.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.