Foto: Thomas Wedin / SVT

Ny bussbiljett anpassad för turister

Publicerad

En ny typ av bussbiljett kommer att börja säljas av Länstrafiken i januari nästa år. Den är anpassad för personer som befinner sig i länet kortare tid och vill förflytta sig med kollektivtrafik.

Det är nämnden för samhällsbyggnad inom Region Örebro län som fattat beslut om att införa en turistbiljett inom kollektivtrafiken med start den 8 januari 2018.

– Turistbiljetten möter ett behov som finns, säger Mats Gunnarsson (MP), ordförande i nämnden för samhällsbyggnad. Det är en efterfrågad biljett från turister och andra besökare som vill resa mycket under en kortare period.

Både i stan och på landet

Biljettypen som kommer att finnas i två varianter, en som gäller i 24 och en i 72 timmar. Dessa kommer kunna lösas för färd med stadstrafiken i Örebro, Karlskoga och Lindesberg. Turistbiljetten kommer även finnas i en version som gäller hela länet.

– Turismen fortsätter att öka, och Örebro län är den region i östra Mellansverige som har näst flest gästnätter. Vi har också en stor andel turister från andra länder och därför tror jag också att den här biljetten kommer att göra det både enklare och lättare för många som besöker vårt län.

– Men bljetten kan förstås också köpas av länsbor som turistar i sitt eget län, säger Gunnarsson.

Biljettypen kommer att finnas tillgänglig under en försöksperiod som omfattar tre år.

Länstrafikens turistbiljett

Biljetten för ett dygn som gäller antingen i Örebro, Karlskoga eller Lindesbergs kostar för ungdom 35 kronor, för vuxen 70 kronor och för familj, 90 kronor. För resa i hela länet kostar biljetten 90, 180 respektive 250 kronor för ett dygn.

Motsvarande biljett för tre dygn i buss i en av de tre städerna kostar 70, 140 och 180 kronor för ungdom, vuxen eller familj. Turistbiljetten med giltighet i hela länet kostar för tre dygn 180, 360 respektive 500 kronor.

Källa: Länstrafiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.