Flera av länets gymnasieungdomar var inbjudna till slottet för att diskutera demokrati. Foto: Sten Renglin / Länsstyrelsen Örebro

Ny deklaration ska stärka demokratin – Örebro län först i landet med att skriva på

Uppdaterad
Publicerad

I dag skrev landshövding Maria Larsson och Peter Örn, ledare för regeringens nya demokratikommitté, under den nya demokratideklarationen. Samtidigt träffade de gymnasieelever från länet för att diskutera ämnet på slottet.

– Det har gått jättebra. Vi har träffat ett 30-tal elever som var genomtänkta och förberedda, säger Peter Örn, ledare för den kommitté som ska arbeta med regeringens satsning på att stärka demokratin.

Regeringens demokratisatsning innebär bland annat att en ny demokratideklaration ska skrivas under. Foto: Sten Renglin / Länsstyrelsen

Under dagens diskussioner fick han uppfattningen att ungdomarna känner att de kan påverka.

– Jag trodde det skulle vara lite motsatt, men man tycker att man kan vara med och påverka i skola, föreningar och genom sociala medier.

”Stark men vacklig”

Man diskuterade också varför regeringens satsning är viktig.

– Svensk demokrati är stark och djupt rotad, men samtidigt finns också utmaningar, menar ungdomarna. Exempel de lyfte var integration och att människor känner sig utanför och inte kan påverka. Men också att det finns antidemokratiska opinioner som kan komma upp till ytan.

– Tage Elander sa att ”varje generation måste vinna demokratin på nytt”. Det tycker jag är bra, säger Peter Örn.

Vill uppmärksamma demokratins genombrott

Målet med arbetet är att öka kunskapen om demokratin. 2021 ska 85 procent av befolkningen veta att svensk demokrati fyller 100 år. Man utgår från 1921 – första året som kvinnor fick rösta i allmänna val.

Men det dröjer ju lång tid innan den allmänna rösträtten träder i kraft på riktigt, eftersom det fanns grupper som inte fick rösta 1921?

– Absolut. Det dröjer ända till 1989, men 1921 räknas ändå som demokratins genombrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.