Marie Matérne, medicine doktor i handikappvetenskap vid Örebro universitet, konstaterar att återgång till arbetslivet är det som ökar livskvaliteten mest för hjärnskadade. Foto: Elin Abelson

Ny forskning: Rätt stöd kan hjälpa många hjärnskadade tillbaka till arbetslivet

Publicerad

Att drabbas av en hjärnskada kan förändra tillvaron i grunden. – Att komma tillbaka till arbetslivet ökar livskvaliteten mest, och chanserna ökar om man kan påverka sin egen rehabilitering, säger Marie Matérne, medicine doktor i handikappvetenskap.

Marie Matérnes forskning om hjärnskadade visar att livskvaliteten ökar mest för de drabbade som kan återgå till arbete. Hon konstaterar att drygt 25 000 personer varje år får en stroke i Sverige. Cirka 14 000 får så kallade traumatiska hjärnskador och cirka 9 000 får sin hjärnskada på grund av andra skador, som till exempel hjärntumörer. Totalt sett är ungefär 5 000 i arbetsför ålder.

– Återgången till arbetslivet underlättas av att få körkortet tillbaka, att ha en hög motorisk och kognitiv funktion och en högskoleutbildning. Det underlättar också att ha barn i hushållet, säger hon.

Eget inflytande viktigt

Till vardags är hon forskningshandledare i Region Örebro län och medicine doktor i handikappvetenskap vid Örebro universitet, och konstaterar att möjligheten att återgå i arbete även ökar om den drabbade har inflytande över sin egen rehabilitering.

Arbetsgivarna kan hjälpa till på många olika sätt, konstaterar hon. Det kan exempelvis handla om kortare arbetstid och flera raster eftersom många drabbas av hjärntrötthet. Det viktiga är att den drabbade får en individuell anpassning.

Stödpersoner kan vara avgörande

– Det är också viktigt att ha lagom stor motivation, så att man varken driver på sig själv för mycket eller för lite, och att ha stödpersoner runt omkring sig, säger Marie Matérne.

– Stödpersoner är väldigt viktiga under hela rehabiliteringen. Det kan vara en anhörig, en chef, kollegor eller andra yrkesroller. Det viktiga är att de är engagerade och med hela vägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer