Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Felicia Elmström, utvecklingsledare på energikontoret på Region Örebro län, arbetar med kampanjen som drar igång nu i vår. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Ny kampanj ska få pendlare att lämna bilen

Publicerad

Under våren och hösten kommer Region Örebro län låta länsbor få testa en vikcykel, för att locka fler att åka kommunalt. Totalt kommer 40 bilpendlare få chansen.

Kampanjen är en del av projektet Fossilfritt 2030 och Rena resan som är ett samarbete mellan regionen och olika aktörer i östra Mellansverige och finansieras med EU-medel.

Tanken är att man som pendlare använder cykeln till och från tåg och buss, och tar med den ombord.

– Cykeln är lite tung att bära, men vi hoppas att det bara är kortare sträckor som man bär den, att man kan ta den hela vägen till hållplatsen och att man viker ihop den på plats precis innan man kliver på tåget eller bussen, säger Felicia Elmström, utvecklingsledare på energikontoret på Region Örebro län.

Tio cyklar har upphandlats och varje resenär får låna cykeln under ungefär en månads tid, antingen i vår eller i höst.

I klippet får du reda på mer om kampanjen, och se hur cykeln fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer