Den nya utrustningen är utvecklad i Örebro och förebygger risk för fall vid kistnedsänkningar. Foto: Kyrkogårdsförvaltningen i Örebro/TT

Nya Örebrometoden underlättar nedsänkning av kistor

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns en ny metod för att sänka ner kistor i marken vid begravningar – och den är framtagen av kyrkogårdsförvaltningen i Örebro.

Arbetsmiljölagen kräver att arbetsgivaren förebygger risk för fall. Fallskyddet, som kan vara ett skyddsräcke eller personligt fallskydd för de som arbetar vid platsen, gäller vid arbete med fallrisk från 2 meter och uppåt.

– En grav innebär vanligtvis ett schakt med ett fall på en och en halv till två och en halv meter, säger Maria Gustavsson, arbetsledare vid Örebro kyrkogårdsförvaltning.

”Lagen är glasklar”

Maria Gustavsson har tillsammans med medarbetare på kyrkogårdsförvaltningen i Örebro utvecklat den helt nya sänkningsutrustningen som underlättar för de som bär kistan. Utrustningen är skissad, prototypad och testad i Örebro och i dagsläget finns tre sänkningsutrustningar i användning.

– Idén uppstod under ett utbildningstillfälle. Vi har ju varit på fallskyddssutbildningar och där är lagen glasklar när det gäller schakt med fall på två meter. Vi tog den nya utrustningen i bruk nu i april och försöker använda den på alla kistbegravningar.

Har fallskyddet väckt några frågor hos anhöriga?

– Kommunikationen har brustit ibland och anhöriga har undrat vad det är för något som står vid graven. Det är viktigt att hela ledet informeras. Men man kan fortfarande välja att sänka kistan med band precis som man gjort tidigare. Då har man bara fallskyddet framför sig, säger Maria Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.