Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paula Mölling är en av de forskare som ska utveckla det nya utbrottsverktyget. I videoklippet berättar hon hur det ska fungera. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Ny nationell smittövervakning utvecklas i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

En ny medicinsk faktabank utvecklas vid Universitetssjukhuset i Örebro. Den nya nationella databanken ska göra det möjligt att upptäcka smittspridning tidigare än under coronapandemin.

När Folkhälsomyndigheten hade sina presskonferenser under pandemin uttalades ofta orden “men det är alltså en viss eftersläpning i de här siffrorna”. För att korta eftersläpningen byggs det nu upp ett helt nytt system som ska kunna upptäcka smittspridning tidigare.

– Om vi har en bakterie här i Örebro och så dyker det upp i vår dataanalys en precis likadan bakterie från en grannregion, då blir det som ett varningssystem, berättar forskaren Paula Mölling, molekylärbiolog och docent.

All data på ett ställe

Datasjö är namnet på det som ska lösa problemet. Information finns redan idag från olika regioner i landet, men i det nya systemet ska all information samlas på ett ställe. Då går det enklare att se trender och hitta utbrott av smittor. Dessutom blir informationen tillgänglig så fort ny data matas in.

För att detta ska vara möjligt måste arbetsmetoder och rutiner harmoniseras i landet. Idag kan regionerna ha olika sätt att arbeta och det kan ge lite olika resultat.

Nya behandlingsmöjligheter

Informationen som samlas in i datasjön ska också kunna användas för att skräddarsy behandling för en patient. Person A skulle alltså kunna få en medicin medan person B får en annan medicin som passar person B:s genuppsättning bättre.

Flera parter ingår i det stora projektet. Alla inblandade regioner har också universitetssjukvård. Förutom Region Örebro län, deltar Region Skåne, Västra Götalandsregionen, Region Östergötland, Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västerbotten, Folkhälsomyndigheten, Karolinska institutet och Lif, en branschorganisation för läkemedelsföretag.

Runt en miljon kronor går alltså till utbrotts- och övervakningsverktyget. Det är bara en del av de 30 miljoner kronor från Vinnova som går till hela det nationella projektet, Genomic Medicine Sweden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.