En affischbild på Magnus Wetterholm som spelar Hjalmar. Foto: Peter Comstedt/SVT

Ny pjäs av Ylva Eggehorn om Hjalmar Bergman sätts upp i Nora: ”En musikalisk berättelse”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det snart premiär för nyskriven dramatik av Ylva Eggehorn på Stadra teater utanför Nora. Pjäsen handlar om författaren Hjalmar Bergman.

Den nya pjäsen heter Hjalmar och vår herre, och är en musikalisk berättelse om Hjalmar Bergman och den tyska huvudstaden Berlin. Den handlar om Bergman som i sin svaghet och sorg söker ett samtal med gud.

– Hjalmar Bergman tar sin tillflykt till Berlin, vilket han ofta gjorde. För att som han själv sa, skriva och andas. Men också för att ha ett något mer syndfullt leverne än han kunde i Sverige, berättar regissör Karin Parrot Jonzon.

Karin Parrot Jonzon är regissör för pjäsen. Foto: Peter Comstedt/SVT

Namnet på Eggehorns pjäs är en lek med titeln på en av Hjalmar Bergmans stora romaner, ”Farmor och vår Herre”.

– Det handlar om en Hjalmar som är rätt så sliten som kommer till sitt hotellrum i Berlin 1928, och vill ha en uppgörelse med Gud, berättar Magnus Wetterholm som spelar Hjalmar.

På den här resan får han träffa väldigt många dels gestalter han har skrivit om, men också hans hustru Stina som var väldigt betydelse full i hans liv.

– och även en sådan som Oscar Wilde, hör och häpna, säger Magnus Wetterholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.