• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i Brunnsberg i centrala Varberg. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

I dag invigdes anläggningen vid Sjöängen i Askersund. Foto: Askersunds kommun

Solceller på Sjöängens tak ska spara energi

På fredagen invigdes soldrift Sjöängen – ett projekt som Askersunds kommun driver för att satsa på miljövänlig el och ny teknik. Med projektet räknar man spara energi motsvarande hushållsel för 20 villor om året.

I systemet har 374 solpaneler kopplats samman, och det finns även två laddstationer för elbilar och ett batterilager, som nu är på plats och ska testas.

På fredagen invigdes anläggningen, som är installerad vid Sjöängen i Askersund.

– Installera solelanläggningar på tak görs mer och mer, det är inte så unikt. Men intressant är att vi satt upp ett batterilager och snabbladdning för elbilar. Med batterilagret kan vi spara solel från dagen till kvällen, säger projektledaren Jan Kristoffersson.

I och med solcellerna räknar man med att kunna spara energi motsvarande hushållsel till 20 villor om året.

Byggnaden Sjöängen är ett kunskaps- och kulturcentrum i kommunen, med bland annat skola och bibliotek.

– Man kan följa hur mycket solel vi har skapat och därför kan det användas i undervisningen på ett bra sätt. Det är en plusfaktor, säger kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S), som var på plats vid fredagens invigning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer