I ett nytt pilotprojekt mättes inomhustemperaturen på ett antal äldreboenden i Örebro under sommaren. Foto: Marcus Titus/SVT

Ny studie har tagit tempen på vårdboenden

Uppdaterad
Publicerad

Hur varmt blir det inomhus på vård- och omsorgsboenden heta sommardagar? Ja, det ville arbets- och miljömedicin på USÖ ta reda på. Så i somras mättes temperaturen på fyra boenden i Örebro. Nu är studien klar.

– Vi har fokuserat på klimatförändringar och hur värmeböljor påverkar hälsan för äldre. Vi kunde se att byggnaderna inte riktigt klarade av att hålla en behaglig inomhustemperatur när det var varmt ute, säger Carin Pettersson som är kemiingenjör på arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro.

Studien gjordes från mitten av juni till mitten av augusti på fyra vård- och omsorgsboenden i Örebro: Södermalmshemmet, Karlslundsgården, Trädgårdarna och Tullhuset. Dessutom gjorde man mätningar på ett seniorboende: Laurentiusgården.

I klippet berättar Carin Pettersson mer om resultatet av studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.