Läkarstudenten Randy Boya, uppfinnaren Conny Norman och forskaren Mikael Ivarsson. Till höger en bild på vätskefällan. Foto: Örebro universitet

Vätskefällan – uppfinningen med mål att kunna ersätta njurar

Uppdaterad
Publicerad

En vätskefälla som ska kunna fungera som ersättning för njurar i människokroppen. Det är målet med ett projekt som forskare och studenter på Örebro universitet just nu driver.

Tanken med vätskefällan var att den skulle användas för rening, som att ta bort partiklar från reningsverk. Men hos Mikael Ivarsson, forskare inom medicinsk biokemi, drogs tankarna istället till människokroppen.

– Jag kom på att man kunde ha den för att titta på kroppsvätskor. Inte bara i blodet.

Mikael Ivarsson och läkarstudenten Randy Boya har forskningslicens för vätskefällan. Tillsammans med uppfinnaren Conny Nyman har de testat fällan på kalkpartiklar och fått den att sortera, filtrera och separera dem efter storlek.

– Vi ligger ganska tidigt i det men det är väldigt lovande, säger Mikael Ivarsson.

Mål att stötta njurarna

Vätskefällan har printats i plast. Målet är att den i framtiden ska kunna 3D-printas i vilket material som helst och opereras in innanför huden som ett stöd för njurarna.

Patienten ska själv då kunna sätta på och stänga av fällan så att slaggprodukterna hamnar i urinen och kommer ut den naturliga vägen. Den ska också kunna filtrera bort bakterier hos en patient med blodförgiftning.

– Om vätskefällan kan ta ut specifika bakterier med en viss storlek ur blodet kan det bli enklare att bota en patient med sepsis, säger Mikael Ivarsson.

Men innan det målet är det en bit kvar. Nu söker forskarna pengar för finansiering och utveckling.

– Vi hoppas kunna få finansiering. Det är kostsamt att utveckla och mycket ska provas fram innan man får en färdig produkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.