Nya arbetssätt efter många drunkningsolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Trots stora räddningsinsatser har tre personer drunknat i Hjälmaren och Sottern de senaste dagarna. För räddningstjänsten är tiden den mest kritiska faktorn om de ska kunna rädda personer i nöd.

Räddningstjänsten larmades under måndagen ut till en drunkningsolycka i Sottern i närheten av Kilsmo. En man hade fallit i vattnet från sin båt men trots en stor insats tog det tre timmar innan mannen kunde hittas.

LÄS MER: Man hittad drunknad efter båtolycka

Larmades till fel plats

När räddningstjänsten larmades ut gick det initiala larmet till en annan plats än där olyckan skett. Något som gör att räddningsarbetet tar längre tid men en händelse som inte är ovanlig.

– Ju mer precisa adresser vi får desto snabbare kan vi komma fram, säger P-O Staberyd som är räddningschef vid Nerikes Brandkår.

Brandkåren får larmet från SOS alarm som i sin tur har kontakt med inringaren. För att snabbt hitta rätt testas nu nya vägar att ringa in var olyckan skett.

Nya arbetssätt

Samtidigt är oddsen höga för att någon är vid liv.

– Om någon försvunnit i vattnet och det tar 20 minuter innan vi är framme så är möjligheten att hitta någon vid liv liten.

Efter att en man drunknat i Arbogaån identifierades olika förbättringsmöjligheter i räddningstjänstens arbete. Bland annat att mer utbildning för befäl när det gäller vattenlivräddning och att larmplanerna för drunkningsolyckor ska ses över.

Räddningstjänsten har även börjat jobba med mindre enheter som snabbare ska vara på plats. Då handlar det om livräddare som snabbt är på plats till en större styrka anländer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.