Den nya gångbron vid Södra station i Örebro ska öka säkerheten. Foto: SVT

Nya bron vid Örebro södra ska öka säkerheten – men inte för resenärer

Uppdaterad
Publicerad

Den nya gångbron vid Södra station i Örebro ska öka säkerheten, genom att allmänheten istället ska ta bron över spåren. Det här gäller däremot inte de som ska resa med tågen.

Den farliga och olycksdrabbade passagen över spåren vid Södra station i Örebro är ökänd.

Kritik efter dödsolycka

Efter en dödsolycka för två år sedan utredde Trafikverket säkerhetssituationen och kom fram till att den var för dålig. Då bestämdes det att de skulle bygga en provisorisk gångbro. Som nu kan komma att vara kvar i tio år.

– Vi hoppas att vi kan få till byggnation av kontor och i samband med det kunna bygga en tunnel och spåråtgärder. Det är ju mer långsiktigt. Trafikverkets ekonomiska plan löper tio år framåt, säger Henrik Emilsson på Örebro kommun.

Resenärer använder gamla vägen

Bron är nu klar, och fungerar utmärkt för att hjälpa en gångtrafikant från ena sidan spåret till den andra. Men de som ska ta ett tåg från stationen får fortfarande använda den omtalade passagen.

– Tyvärr är det så att även efter att bron är på plats så måste man passera två spår för att komma till plattformarna där tågen går ifrån. Men då har vi gjort andra säkerhetsåtgärder istället, säger Linda Lingdell på Trafikverket.

En sådan åtgärd är en gångfålla som ska tvinga de som passerar att titta åt båda hållen innan de passerar över spåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.