Nya metoder i röntgenvården

Publicerad

Tekniken går framåt och röntgensjukvården hänger på. Artificiell intelligens och 3D-modeller blir allt mer vanligt inom röntgenvården. Det var några av de punkter som diskuterades under tisdagen under pågående röntgenveckan på Conventum i Örebro.

Röntgensjukvården utvecklas med hjälp av tekniken och datorerna. Artificiell intelligens (AI) kommer bli allt mer vanligt i röntgensjukvården.

– AI kan användas på många olika sätt, både för att upptäcka förändringar och för att hjälpa till med att tolka dem. Det har ju funnits i mammografi under lång tid, i mer än ett decenium. Nu kommer detta också i exempelvis datortomografi av lungorna där man får hjälp att hitta små förändringar och får hjälp med att bedöma vad de består av, säger Mats Geijer, överläkare på Skånes universitetssjukhus.

3D modeller används redan för att få en överblick av en fraktur eller exempelvis tumör, men det kommer också utvecklas allt mer.

– Man kommer använda information från datortomografi för att skapa modeller som man kan hålla i händerna och då till exempel titta på en bäckenbensfraktur och se hur man ska operera den för att få bästa resultat, säger Geijer om den utvecklade 3D metoden.

Andra metoder vi undersökning av prostata

Att finna prostatacancer med magnetkameraundersökning är en metod som kommer användas oftare.

– Tidigare har man ju varit begränsad till att ta prov från prostatakörteln där man misstänkt cancer, nu kan man sen ett antal år göra magnetkameraundersökning av det också och det är en metod som förfinas allt mer och kommer att användas i väldigt mycket större utsträckning, säger Geijer och menar att de kan bli som med screening för bröstcancer.

Erbjuda bättre vård

Under röntgenveckorna får läkare, sköterskor och andra personer från branschen chansen att lära sig mer om den nya tekniken.

– Det är därför vi träffas, för att kompetensutveckla och för att ge patienterna bättre vård, säger Lisa Bjärmark, verksamhetschef på röntgenkliniken i region Örebro län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer