Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Katja Hagström, utvecklingsledare på Region Örebro län, om hur kommunerna ska bidra till målet att minska utsläppen från transporter. Foto: SVT/TT

90 000 bilar i länet måste byta drivmedel – om miljömål ska nås

Publicerad

De fossila utsläppen från transporter ska minska med 70 procent fram till 2030. Nu har Region Örebro län tagit fram en aktionsplan för hur det ska gå till.

– 90 000 av våra bilar behöver byta drivmedel till antingen el eller gas, säger Katja Hagström, utvecklingsledare på Region Örebro län.

Bland annat måste vägarna fyllas av 48 000 fler elbilar och minst lika många fler gasbilar. De bensin- och dieseldrivna bilarna måste också minska – med 102 000.

Transporter stor del av utsläppen

Fler måste också kunna cykla och gå istället för att ta bilen. Att förbättra förutsättningarna för detta och förbättra infrastrukturen för el- och gasbilar är dock kommunernas ansvar, menar regionen. 

Bara i Örebro står transporter för 40 procent av utsläppen. En orsak är att det fortfarande säljs bensin- och dieselbilar, som ägarna reparerar och underhåller för att de ska hålla länge. Därför tar det också lång tid innan de försvinner från vägarna.

I klippet berättar Katja Hagström mer om hur det ska gå till att nå målet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer