Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT Örebros reporter guidar dig genom de nya förslagen Foto: SVT

Här är namnen på Örebros nya bostadsområden

Uppdaterad
Publicerad

Stadsbyggnad i Örebro kommun har tillsammans med namnberedningskommittén föreslagit totalt 59 namn på bostad- och verksamhetsområden som ska fastslås. 53 av namnen är redan etablerade i Örebro sedan länge, medan sex av dem är nya.

Örebro kommun har sedan tidigare endast fastslagit 26 namn på bostad- och verksamhetsområden inom Örebro tätort men nu ska samtliga etablerade namn fastställas officiellt. Totalt är det även fyra bostadsområden och två verksamhetsområden som nu har föreslagna namn.

Remissperioden, för förslagen, sträcker sig till 30 november.

Heden

Norr om Hedens idrottsplats, som funnits sedan slutet av 1960-talet, växer ett nytt bostadsområde fram. Historiskt sett har det länge funnits öppen betes- och jordbruksmark, på den plats där det nu föreslagna namnet Heden är lokaliserat.

Pappersbruket

Öster om Skebäck, på den plats som Örebros pappersbruk tidigare var beläget, tar ett nytt bostadsområde form. Pappersbruket fanns i Örebro mellan åren 1901 och 2010 och nu kommer bruket – eventuellt – leva kvar genom namnet.

Ladugårdsskogen

Skogsområdet som angränsar Sörbyskogen ska förslagsvis döpas till Ladugårdsskogen. Området angränsar även till Adolfsberg, Lindhult och Marieberg. Namnet är inspirerat av norra och södra Kungsladugården som tidigare fanns i närheten av området och ägdes av kungamakten, innan drottning Kristina skänkte marken.

Tybbleängen

Söder om Tybble planeras det för ett nytt bostadsområde, vilket förslagsvis ska kallas Tybbleängen. Marken här var tidigare åker- och ängsmark som tillhörde byn Tybble och gården norra Tybble.

Palmbohult

Söder om Berglunda växer ett nytt verksamhetsområde fram. Förslaget är att Palmbohult ska fastslås som namn, efter gårdarna södra och norra Palmbohult som tidigare fanns här.

Atterstaskogen

I anslutning till Atleverket planeras också ett nytt verksamhetsområde. Skogsområdet ingick tidigare i byn Atterstas ägor, vilket namnet inspirerats av.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer