Nya regler för hästhagar

Uppdaterad
Publicerad

10 gånger 30 meter, det är vad en häst behöver för att kunna springa naturligt. Jordbruksverkets nya regler innebär att många hästhållare måste bygga om sina hagar.

-Det har varit lite olika direktiv men nu verkar man ha kommit fram till ett mått, säger stallchefen Louisa Haaga som har ett stall med plats för 100 hästar utanför Västerås.

-Vi har det tydligt för oss, det är absolut bra, men det är ockås bra att vi har fått lite tid, för det går ju inte att göra allt på en gång.

Nu har Jordbruksverket bestämt hur stora ytor hästarna behöver för att kunna röra sig naturligt i sina hagar. Redan förra sommaren ändrades reglerna, och det nya var att hästarna ska kunna använda alla sina naturliga gångarter i hägnet, alltså även galopp. Men det har varit en grannlaga uppgift för länsstyrelsens inspektörer, som gör tillsyn, att avgöra om hagarna är tillräckligt stora. Nu sägs det svart på vitt att hagarna ska vara minst 10 * 30 meter för en häst, 15 * 30 om det är två i hagen.

Har folk tillräckigt stora hagar?

-De allra flesta har det, sen finns stora anlänggningar med många hästar inte haft det för de kraven inte har funnits, berättar Therese Elverstedt på Länsstyrelsen i Västmanland. De är ändå bra på att låta hästarna komma ut, men det här handlar ju om rörelsefriheten.

Om man inte har tillräckligt stora hagar måste hästarna släppas ut i stor hage eller paddock varje dag, för att springa av sig. Lite extra pyssel blir det innan hagarna är ombyggda.

-Det funkar som det är idag, säger Louisa Haaga, men det blir lite bökigare med fler utsläpp, och på sikt ska vi bygga om vissa av hagarna.

Sigrid Renlint

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.