Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bisvärmarna kan hamna vart som helst så det är jättebra att man ringer till oss berättar Kristine Andersson, biodlare. Foto: /SVT

Nytt samarbete ska rädda bin

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleder skadedjursbekämpningsföretaget Anticimex ett samarbete med Sveriges biodlares riksförbund för att kunna rädda bin. Det gör de genom att hänvisa till svärmtelefonen när de får in samtal om misstänkta fall av bisvärmar.

Inför sommarsäsongen blir ofta bisamhället för stort och det blir trångt hemma i kupan. Det bidrar till att bina börjar leta efter nya boplatser.

Vill rädda bin

Sätter sig en svärm någonstans runt hustomten är det kanske vanligaste att man vill få hjälp med skadedjursbekämpning. Men målet med det nya samarbetet och att fler ska hänvisas till svärmtelefonen är att fler bin ska räddas. Där man får nämligen prata med en biodlare som kan hämta upp och rädda bisvärmen.

– Bin sticks, det vet alla, men just svärmar är jättesnälla. De har inget hem, ingen honung – så de har ingenting att försvara. Därför är det ingenting du behöver vara rädd för, men sen ska man hålla avstånd och inte reta upp dem, säger Kristine Andersson, biodlare.

Måste ske i tid

Svärmen sitter oftast i en klump under en begränsad tid innan den bosätter sig och därför är det bra att få hjälp innan de hinner krypa in i exempelvis en fasad eller skorsten berättar Kristine Andersson.

Om svärmen hinner bosätta sig blir det inte möjligt att rädda dem längre, utan då får man förstöra boet istället.

Hör Kristine Andersson berätta om varför bisvärmarna  kan flytta hem till din hustomt.

Svärmtelefonen

Om du upptäcker en bisvärm ringer du telefonnumret: 0766-86 07 01.

Knappa in postnumret där du och bisvärmen befinner dig, därefter kopplas du vidare till en ansvarig biodlare i området.

Källa: Biodlarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.