Ny konstgjord sjö i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Fritids- och turistnämnden i Örebro har stora planer för Karlslundsområdet väster om centrala Örebro. En konstgjord badsjö och en plaskdamm för barn är några av planerna.

Om en månad ska nämnden dra igång en förstudie för att anlägga en konstgjord sjö, som förhoppningsvis ligger klar under 2015.

– Vi ska titta på var sjön kan ligga, kostnad och hur den ska se ut. Det här är ju en förstudie, så det är inte helt klart att det blir en badsjö, men jag känner mig väldigt säker på att den blir av, säger Lars Johansson (C), ordförande i Fritids- och turistnämnden.

Hästhagsbadet i Örebro

Vattnet i Svartån är ju otjänligt att bada i. Örebro kommun har tidigare försökt skapa en bassäng i ån vid Hästhagen, men också det har misslyckats och nu vill man istället anlägga en konstgjord sjö.

– Vi har ambitionen att lyfta hela Karlslundsområdet för att locka mer folk dit. Det är redan ett fint område, men med lite extra så skulle det bli mer attraktivt och ett bad skulle vara ett sånt lyft, säger Lars Johansson (C).

Förstudien ska titta på flera möjliga placeringar, men enligt Lars Johansson ligger Åbyparken närmast till hands, eftersom det redan finns en detaljplan för det området. Till hösten ska förstudien vara klar och en prislapp finnas i budgetförslaget för 2014 och 2015.

Förutom en badsjö finns det också idéer om en plaskdamm för barn vid det gamla Hästhagsbadet. Tidsplan för den saknas däremot.

Området rustas och stall planeras

Men det är inte bara badsugna örebroare som ska få sitt. I arbetet med att göra Karlslundsområdet mer attraktivt ska hela området på olika sätt rustas och bli mer tillgängligt för joggare, cyklister, flanerare och ryttare.

Och ännu en förstudie ska dras igång om en månad. Den handlar om ett nytt stall vid ridskolan vid Örebro fältrittklubb.

– Vi måste ha ett nytt stall av djurskyddsskäl. Än så länge är det ju inget förbud mot spiltor i gamla stall, men jag tror ett förbud kommer snart och då måste vi börja titta på ett nytt stall redan nu, säger Lars Johansson.

När ett nytt ridskolestall är klart vågar han däremot inte sia om, men det lär bli efter att den planerade konstgjorda sjön ligger klar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästhagsbadet i Örebro

Mer i ämnet