Jonas Halfvarson, forskare vid Örebro universitete ock läkare på USÖ, hoppas att projektet ska leda till bättre behandling av patienter med IBD, inflammatorisk tarmsjukdom Foto: Örebro universitet

Nytt forskningsprojekt ger hopp om bättre livskvalitet för mag- och tarmsjuka

Uppdaterad
Publicerad

En individanpassad behandling för inflammatorisk tarmsjukdom som ger de drabbade bättre livskvalitet. Det är målet för ett nordiskt projekt som leds av Örebroforskaren Jonas Halfvarson och som nu beviljats 30 miljoner kronor.

IBD är ett samlingsbegrepp för en grupp inflammationssjukdomar i mag-tarmkanalen, där Crohns sjukdom och ulcerös kolit utgör huvudgrupperna.

– En del personer blir bara dåliga någon gång i livet. Andra känner av sjukdomen varje dag, säger Jonas Halfvarson, forskare i medicin vid Örebro universitet och läkare vid USÖ.

Tabubelagda besvär

Han uppskattar att 90 000 människor i Sverige har IBD – en sjukdomsgrupp med många gånger tabubelagda besvär.

– Diarrér som gör att man skyndsamt måste tömma tarmen, buksmärta, blod i avföringen och en trötthet som inte går över. Det är sådant man inte alltid törs prata om.

IBD är idag en global sjukdom. I Sverige insjuknar allt fler unga under 18 år och äldre över 60 år.

Kosten kan påverka

– Kosten kan påverka, men vi vet inte vilken kost man ska undvika för att inte insjukna. Vi vet också att antibiotikaanvändning tidigt i livet kan öka risken för Crohns sjukdom, men det är fortfarande väldigt mycket vi inte vet.

Tre nya klasser av läkemedel har tillkommit de senaste åren och ger fler behandlingsalternativ. Projektet Nordtreat, som han själv leder, ska utveckla en individanpassad vård för människor som riskerar att bli allvarligt sjuka, och som kan identifieras genom att undersöka markörer i blodet.

Stark medicinering

– Därefter ger vi dem en mer potent medicinering redan från dag ett. Historiskt sett har man gjort tvärtom och trappat upp behandlingen om patienten inte blivit bättre.

Parallellt med behandlingen ska också tarmbakterierna hos cirka 500 patienter analyseras, för att försöka vidareutveckla metoden ytterligare.

Nordiska forskningsprojekt

– Nordtreat är ett av sju nordiska projekt som ska utveckla och införa personanpassade behandlingar inom sjukvården. Projektet startar i september och löper sedan på under fyra år.

– De sju projekten får dela på 165 miljoner norska kronor och förutom svenska innovationsmyndigheten Vinnova finns Norges forskningsråd, Innovationsfonden Danmark, Rannís, och Nordforsk bland finansiärerna.

Källa: Örebro universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.