På 1960-talet planterades den amerikanska signalkräftan in i svenska sjöar. Då visste man inte att den ofta bär på en typ av kräftpest som tar kål på de inhemska arterna.

Nytt förslag kan begränsa kräftfisket i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten presenterar nu förslag på hur Sverige ska kunna fortsätta fiska efter signalkräfta och samtidigt minska spridningen i svenska vatten.

Havs- och vattenmyndighetens nya förslag gäller bland annat allmänhetens rätt att fiska i Vättern. De vill nu begränsa fiskandet av signalkräftan till två helger, i ställer för de fem helger som nu gäller, från och med andra fredagen i augusti i år.

Signalkräftan har under de senaste decennierna ersatt fisket på den inhemska flodkräftan, främst i sjöar och vattendrag i sydöstra Sverige där den inhemska flodkräftan är utdöd.

Signalkräftor svarar i dag för huvuddelen av kommersiellt fiskade kräftor i Vänern, Vättern och Hjälmaren.

Fakta

Den nordamerikanska signalkräftan har importerats och satts ut i ett 20-tal europeiska länder för att ersätta inhemska flodkräftor som drabbats av kräftpest.

Men signalkräftor visade sig själva bära på kräftpestsvampen, därför ska de aldrig ska planteras ut i vatten där flodkräftan kan leva.

Därför vill svenska myndigheter begränsa spridningen av signalkräftan i svenska vatten.

Källa: Havs och Vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.