Foto: Johan Nilsson/TT

Samhällsbyggnad Bergslagen organiserar om

Uppdaterad
Publicerad

Vem ringer man för att få svar på frågor om sophämtning och snöröjning? Tidigare har boende i norra länsdelen hänvisats till kommunalförbundet Samhällsbyggnad Bergslagen (SBB) men för att skapa tydlighet utåt mot medborgarna föreslås nu samarbetet organiseras om. I fortsättningen kommer boende istället att hitta en hel del svar hos sin egen kommun.

De fyra kommunerna i norra länet ska fortsatt samarbeta när det kommer till bland annat vatten och avlopp och renhållning, i en ny gemensam nämnd som Lindesbergs kommun blir huvudman för.

Förslaget ska nu upp för beslut i respektive kommun och syftet med förändringarna är att skapa tydlighet för invånarna.  

– Om jag bor i Hällefors eller Linde ringer jag till min kommun när det gäller tekniska frågor. Jag ringer inte till en femte juridisk person, i det här fallet ett kommunförbund. Jag ringer kommunen som är kopplad till samma expertis, säger Bengt Storbacka (S), kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg, om förändringarna.

Förslaget innebär att en del av kommunförbundets verksamheter flyttas in i respektive kommun och en del verksamheter kommer fortsatt bygga på samarbete mellan kommunerna Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora.

Arbetet med förändringarna kring samarbetet genom Samhällsbyggnad Bergslagen har pågått sedan 2019, enligt ett pressmeddelande från Nora kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer