Ett nytt renrum invigdes i dag på universitetssjukhuset i Örebro. Foto: TT/Privat

Nytt renrum i Örebro kan bidra till att bota hjärtsvikt

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes ett nytt renrum på Universitetssjukhuset i Örebro, som möjliggör kliniska prövningar med avancerade cellterapiläkemedel. Först ut: ny stamcellsbehandling – som i bästa fall kan bota kronisk hjärtsvikt.

Jan Forslid, verksamhetschef vid laboratoriemedicinska kliniken, var glad och stolt idag när den nya så kallade GMP-faciliteten och de nya renrumslokalerna på USÖ i Örebro invigdes:

– Det är otroligt spännande, allt vi kan göra tack vare detta rum. Forskare och kliniker kan bedriva högspecialiserad vård och forskning, som omfattar både tillverkning av läkemedel och möjlighet att utföra kliniska prövningar med avancerade cellterapiläkemedel.

Först i landet

Han konstaterar att USÖ är sent ute bland landets universitetssjukhus med att skaffa sig renrumslokaler – men först i landet med klinisk prövning av en ny behandlingsstrategi:  Stamcellsbehandling av patienter med kronisk hjärtsvikt.  Efter att ha behandlats i en-två dygn injiceras patientens egna benmärgsceller direkt i den skadade hjärtmuskeln.

Kan bota

– Det är en fantastisk möjlighet när inga andra behandlingsalternativ återstår. Vid en klinisk prövning har vi förstås inget facit innan, men om allt går i lås kan cellerna bilda nya hjärtmuskelceller och då blir muskeln botad. Extra angeläget är ju också att det är stora patientgrupper det handlar om.

Varför är just USÖ först i landet med det här?

– Den här hjärtsviktsbehandlingen har prövats utomlands men inte i Sverige tidigare. Men nu har vi en kardiolog här, Ole Frøbert, som etablerat ett utlandssamarbete.

Start om en månad

Patienter rekryteras just nu till den första prövningsomgången, och inom någon månad efter lokalernas godkännande tror Jan Forslid att cellerna från den första patienten kan börja bearbetas. Totalt ingår ett tiotal personer i omgång ett.

– Därefter gör vi en långtidsuppföljning för att kontrollera om patienterna får tillbaka hjärtmuskelfunktionen. I så fall väntar i nästa steg en klinisk prövning av en större patientgrupp.

Renrummet ska vara fritt från damm och andra miljöföroreningar. Foto: Jan Forslid

Renrum och cellterapi

  • Ett renrum kräver godkännande av Läkemedelsverket, och är en miljö där tillverkning av läkemedel eller vetenskaplig forskning rörande avancerad cellterapi bedrivs. Ett renrum ska ha mycket låga halter av damm och andra miljöföroreningar för att biologiska läkemedel inte ska kontamineras (smittas) av omvärlden. I Örebros renum får endast två personer arbeta åt gången.
  • GMP innebär att all hantering sker enligt Good Manufacturing Practise, en standard för att säkerställa att läkemedel tillverkas med högsta möjliga kvalitet.
  • Cellterapi är en ny typ av behandling där man använder bearbetade celler för att behandla inte bara hjärtsvikt utan också exempelvis cancer och artros. Celler kan manipuleras för att känna igen, angripa och döda tumörceller hos cancerpatienter, eller ersätta skadade broskceller i knäleder hos artrospatienter.

Källa: Universitetssjukhuset i Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.