– Vi vill ha ett mer jämställt idrottsliv i kommunen och då är ridsporten en viktig del, säger Gustav Axberg, projektledare på Stadsbyggnad i Örebro kommun.
Redan 2017 beslöt kommunen att satsa på ett nytt ridhus och 2018 beslöt man att också investera i en ny stallbyggnad som ska rymma cirka 30 boxplatser. Örebro kommun äger hela ridanläggningen i Karlslund, men den hyrs och drivs av Örebro fältrittklubb.
– De kommer kunna öka antalet ridlektioner och fler barn kommer kunna vara aktiva. Det blir också en bättre arbetsmiljö för de anställda och ridskoleeleverna och bättre djurhållning, eftersom vi får bort de spiltor som finns idag och bygger boxar till hästarna, säger Gustav Axberg.
Ridsport är ju redan en dyr sport i förhållande till andra idrotter – kommer avgifterna höjas när de nya byggnaderna är på plats?
– Vi för en hyresdiskussion med klubben just nu. Klubben måste ju kunna bedriva sin verksamhet och då får inte kostnaderna bli för höga. Vi som kommun har ingen nytta av en ridanläggning om det inte finns en förening som kan driva den. Men det är ridklubben som fattar beslut om avgifterna, inte vi.
Mycket att ta hänsyn till
Området där ridskolan ligger är både ett vattenskyddsområde och ett kulturreservat så det har varit mycket att ta hänsyn till i processen. Bland annat får man varken bygga var eller hur man vill på området.
– De placeringar vi valt är utifrån hur det sett ut tidigare. Det nya stallet byggs till exempel där en det tidigare stått en ladugårdsbyggnad. Den byggnaden brann ner för länge sen och nu ska vi återskapa en byggnad som smälter in i miljön.
Under våren ska kommunen gå ut med en upphandling för stall och ridhus. Innan sommaren hoppas man att den är klar och tanken är att allt ska vara färdigt att tas i bruk 2022.
Så byggs ridskoleområdet i Karlslund ut:
• Det nya ridhuset kommer att ha en liten läktare och en ridbana med måtten 24x65 meter
• Det nya ridhuset byggs ihop med ett befintligt ridhus längs Grävevägen i en L-form
• Det nya stallet med cirka 30 boxplatser byggs i anslutning till ridskolans äldsta ridhus, på en plats där det tidigare stått en ladugårdsbyggnad
• Allt byggs med hänsyn till den övriga kulturmiljön i området vad gäller bland annat utseende, byggmaterial och färgval
• Projektet ska vara klart under 2022