Foto: SVT

Nytt samarbete ska minska våld mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Idag togs ett steg framåt i kvinnofridsarbetet i Örebro län. Nu finns en ny överenskommelse som ska underlätta arbetet mot våld i nära relationer, prostitution och människohandel i länet.

Det var representanter från länsstyrelsen, polisen och Region Örebro län som skrev under dokumentet idag.

– Vi gör det därför att vi vill lyfta fram området som väldigt viktigt och prioriterat, säger Rose-Marie Frebran, landshövding i Örebro län.

Problematiken kring våld mot kvinnor i vårt län ser ut ungefär som på andra håll i landet. Och precis som i andra små och medelstora län finns det inte lika mycket resurser i Örebro som i storstadslänen.

– Det finns en hel del arbete kvar att göra, men det finns ett stort intresse hos olika aktörer. Så jag är ganska hoppfull för att det ska bli en förbättring inom området, säger Maria Hagberg som jobbar som utvecklingsledare inom kvinnofridsfrågor på länsstyrelsen.

Mer specifikt omfattar kraftsamlingen mäns våld mot kvinnor och barn som bevittnar våld, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution, människohandel för sexuella ändamål och våld i samkönade relationer.

Och Marie-Louise Forsberg Fransson (S), ordförande i regionstyrelsen i Örebro län, menar att det handlar mycket om att se problematiken och att våga fråga.

– Många gånger vittnar kvinnor som har varit drabbade om att de önskat att vården skulle ha ställt rätt frågor när de försökt ge signaler, men att vården inte var förberedd. Så det måste vi jobba med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel i Örebro län

Mer i ämnet