Nytt stödcenter för de som lämnat Jehovas

Uppdaterad
Publicerad

Varje år hoppar hundratals svenskar av rörelser, som till exempel Jehovas Vittnen. Om de inte får hjälp kan konsekvenserna bli enorma. Snart får Sverige sitt första behandlingshem för avhoppare.

Tänk dig att din familj och dina vänner helt plötsligt låtsas att du har dött. Jorden kommer att gå under vilken dag som helst, du är i ett främmande land utan pengar. Nu ska du försöka hitta någonstans att bo.

På det här sättet kändes det för ”Erika” som Tvärsnytt tidigare berättat om, när hon som artonåring blev utesluten från Jehovas Vittnen. Hon fick en fruktansvärd ångest och började missbruka mediciner, droger och alkohol.

I dag är hon närmare 40 år och säger sig ha prövat alla former av terapi man kan tänka sig, men aldrig fått någon riktig hjälp.

Detta ledde till att Erika inte orkade och gick tillbaka till Jehovas Vittnen flera gånger under 12 års tid. Det var först när hon kom i kontakt med ett par ideella organisationer som hon fick något som fungerade bättre – en avprogrammering.

-Det handlar om att bryta ner trossatserna och inte att det inte håller. Jag har aldrig tidigare vågat titta på och pröva mina trossatser ? håller dem?, säger ?Erika.

-Det är som ett virus. Man blir inte av med det om man inte får prata om det. Ibland kan man förtränga det och gå med den här tron i 10-15 år, säger Joakim Widell, Hjälpkällan och Föreningen Rädda Individen.

Bristen inom psykiatrin

Det finns 23.000 aktiva Jehovas Vittnen i Sverige och varje år hoppar minst 300 av, enligt Hjälpkällan, en av de största ideella organisationerna för avhoppare. Joakim Widell, säger att organisationerna har byggt upp ett nät över hela landet med kontaktpersoner, många gånger avhoppare som han själv, som den som behöver prata eller har frågor kan ringa till.

-Man behöver träffa dem som har hoppat av för att se att det här inte är några konstiga känslor. Det andra är att man behöver skapa ett nätverk igen, säger han.

När det gäller behandlingshem har det närmsta funnits i Norge eller USA, dit några få har blivit skickade. Widell säger att bristen på kunskap inom psykiatrin i Sverige har fått konsekvenser, att onormalt många till och med har tagit livet av sig.

-När de har hoppat av har de nog vetat vad de ville, men snart upptäcker de att det är svårt att få ett nytt nätverk. De kommer in i självdestruktivitet och tillslut ser de ingen annan lösning, säger Joakim Widell.

Ett hundratal personer behöver varje år professionell hjälp. Detta bedömer psykologen och avhoppade scientologen Håkan Järvå, som nu har initierat Sveriges första behandlingshem för avhoppare från destruktiva och manipulativa rörelser – rehabcenter Mösseberg i Falköping.

-Det är ett befintligt rehabcenter och vi hoppas starta det här redan under våren, säger Håkan Järvå.

Jehovas Vittnen ville inte ställa upp på någon kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.