Nyttigt och miljövänligt om kocken själv får välja

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal ungdomar i Västerås bjöds på matlagningsshow på fredagen. Musik och en entusiastisk kock skulle inspirera den unga publiken till att själva laga klimatsmart och nyttig mat. Bakom arrangemanget stod föreningen Agenda 21.

Rune Kalf-Hansen, med sönerna Felix och Fabian, bjöd publiken på frukost, lunch, middag och mellanmål. Miljövänligt och nyttigt är Kalf-Hansens ledstjärnor och han skräder inte orden när det gäller den mat som vuxna serverar sina barn.

– Om era föräldrar inte handlar ekologiskt och ser till att laga bra mat så får ni se till att göra det, uppmanade han åhörarna.

Klimatsmart mat är en annan benämning som ofta förekommer.

– Det är säsongens ekologiska råvaror, så enkelt är det, förklarar Rune Kalf-Hansen. Krångla inte till det, håll det enkelt så blir det klimatsmart!

Dessutom uppmanar han ungdomarna att kombinera maten med lite bra musik och snygg dukning.

– Det tråkigaste som finns är när bara maten smakar gott och inte miljön känns välkomnande.

Och att ungdomar är intresserade av klimatsmart och nyttig mat har han märkt länge.

– Med alla rapporter som kommer om hur vi producerar kött och annat så accepterar inte unga rakt av den mat som serveras. Dom protesterar, blir vegetarianer och veganer ? det är skitbra, avslutar Rune Kalf-Hansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.