Arkivbild. Otillåten andrahandsuthyrning kan leda till fängelsestraff med den nya lagen. Foto: TT

ÖBO välkomnar hårdare lag mot otillåten andrahandsuthyrning

Publicerad

Varje år får kommunala ÖBO in hundratals tips om lägenheter som hyrs ut otillåtet i andra hand. Efter en lagändring riskerar de som sysslar med otillåtna andrahandskontrakt stränga straff, något som välkomnas av ÖBO.

Efter en skärpning av lagen kan den som hyr ut i andra hand med för hög hyra förlora sitt kontrakt utan förvarning eller en möjlighet att bättra sig. Detsamma gäller om man hyr ut sin bostad i andra hand utan att ha lov för det.

Och gör man både och kan man dömas till böter eller fängelse i högst två år.

På det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder (ÖBO) är man nöjd över skärpningen.

Karin Blaxmo på ÖBO konstaterar att man sedan 2015 har tagit tillbaka kontrakt på 540 lägenheter som varit otillåtet uthyrda i andra hand. Foto: SVT

– Vi har jobbat intensivt med otillåten andrahandsuthyrning sedan 2015, säger Karin Blaxmo på ÖBO. Sedan dess har vi dragit tillbaka 540 lägenheter från personer som hyrt ut i andra hand.

Varje år får bostadsbolaget in hundratals tips om andrahandsuthyrning som inte är tillåten. Att införa strängare straff kan ha en avskräckande effekt men dessutom får hyresvärdarna skarpare verktyg att hantera den omfattande andrahandshandeln.

Trots det är Karin Blaxmo är inte säker på att det kommer att innebära att arbetet med att hitta hyresfuskarna förändras på ÖBO.

– Den metod vi använder oss av idag fungerar redan bra och vi har delat med oss av den till andra bolag inom allmännyttan. Men visst kan det bli så att vi använder oss av rätten att inte förvarna innan vi drar in kontrakt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer