ABF vill få fler att rösta i Örebros ytterområden.

Offensiv för ökat valdeltagande i Örebros ytterområden

Uppdaterad
Publicerad

Studieförbundet ABF vill öka valdeltagandet i Örebros ytterområden. Med hjälp av åtta kvinnliga valambassadörer i åldern 18-20 år, hoppas man att fler ska ta sig till vallokalerna.

– Syftet med projektet är att få fler att göra sina röster hörda, säger Mia Norrie, verksamhetsutvecklare på ABF Örebro län.

Valstugor, politiker och ideologiska ståndpunkter möter ofta väljarna i valtider.

På ABF i Örebro hoppas man kunna nå fler potentiella väljare genom att inte ha någon partipolitisk agenda ute på fältet.

Åtta ambassadörer utbildas

Tanken med ABF:s satsning är att ambassadörerna ska informera hur det går till att rösta och hur viktigt det är att man gör sin röst hörd.

– Jag har fått i uppgift att utbilda åtta tjejer inför deras uppdrag som valambassadörer. Deltagarna är medvetna om de utmaningar som finns i ytterområdena och flera av tjejerna bor i Vivalla. Tjejerna är väldigt engagerade och intresserade av politik. Det är samtidigt viktigt att poängtera att ambassadörerna är politiskt obundna och inte kommer att prata partipolitik. Syftet handlar om att få fler att ta sig till vallokalerna, säger Mia Norrie.

Vill öka engagemanget i ytterområden

Genom projektet ”Gör din röst hörd” hoppas ABF kunna bidra till ett ökat engagemang i områden där många avstår från att rösta.

– Det handlar framförallt om att nå ut med mer kunskap, insikter och engagemang. Ett ökat engagemang ger bättre möjligheter att motverka främlingsfientliga krafter att ta större plats i Sverige. I det fallet vill vi vara en förändringskraft för ökad jämlikhet och mer deltagande demokrati, säger Mia Norrie.

”Viktigt att göra sin röst hörd”

ABF:s valambassadörer kommer från och med nästa vecka vara ute mycket i Örebros ytterområden för att prata med folk om hur viktigt det är att rösta och hur det går till. Mötet med ambassadörerna ska skilja sig en hel del från mötet med partibundna valarbetare.

– Hela grundtanken är att tjejerna ska tala samma språk som folk talar i de här områdena. Syftet är att nå ut med varför det är så viktigt att göra sin röst hörd, säger Mia Norie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.