Håll koll på hunden när du är ute – på vinterhalvåret drabbas flest hundar av förgiftning. Foto: Martin Holmberg / TT

Ökad risk för förgiftning på vintern – om du är hund

Publicerad

Deg, choklad och råttgift. Antalet hundar som måste söka hjälp för förgiftning ökar under vinterhalvåret.

Vintern är den årstid då flest hundar söker vård för förgiftningssymptom, det skriver Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Mellan åren 2012-2017 ökade antalet förgiftningsfall med 30 procent i Örebro län enligt bolagets egen statistik.

Orsakerna till förgiftning varierar. Jäsande degar, choklad och salt är vanliga orsaker till förgiftning under vintermånaderna, där julhelgernas mat och godis kan leda till att hundar förgiftas.

Sett över hela året är råttgift den vanligaste förgiftningsorsaken. Det gäller särskilt i storstäder, där problemen med råttor har ökat mycket på senare år.

Kommuner och markägare placerar ut råttgiftlådor i parker i närheten av hundrastgårdar, i bostadsområden och andra stadsmiljöer. Tyvärr lockas även en del hundar att äta av råttgiftet.

– Lämna inte mat och godis obevakad och var extra uppmärksam på vad din hund äter utomhus. Om du misstänker förgiftning är det viktig att kontakta veterinär för råd och eventuell behandling, säger Patrik Olsson på Agria Djurförsäkring.

Förgiftningssymptom hos hundar:

Symptomen på förgiftning varierar beroende på vad hunden fått i sig, men det vanligaste är

  • påverkat allmäntillstånd
  • kräkningar
  • diarré
  • skakningar
  • ökad salivutsöndring

Förgiftning av råttgift ger mer ospecifika symptom 1-3 dagar efter att hunden fått i sig giftet.

Det kan yttra sig från allt ifrån blåmärken och beskedliga blödningar från slemhinnor i nos, munhåla och svalg, till blod i avföring och urin och massiva blödningar i inre organ.

Vissa typer av gift orsakar snabba symptom i form av kramper och medvetandepåverkan.

Källa: Agria Djurförsäkring

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.