Foto: TT/SVT

Ökat valdeltagande i kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

I Örebro ökade valdeltagandet med nästan 7 procentenheter från 2013 i val till kyrkofullmäktige och deltagandet hamnade på dryga 17 procent. Kyrkovalet slutade med att Arbetarepartiet Socialdemokraterna blev största parti i alla valkategorier, samtidigt som tre nya partier fick mandat inom Örebro pastorat.

Årets valdeltagande i kyrkovalet är högre än i valet för fyra år sedan. Preliminärt visar siffrorna på att drygt 17 procent röstade i årets val till kyrkofullmäktige i Örebro pastorat, vilket går att jämföra med 10,51 procent 2013.

Även deltagandet i valet till stiftsfullmäktige och kyrkomötet 2017 ökade med drygt 6 respektive drygt 5 procentenheter.

LÄS MER: Kyrkans valledare: ”Högsta valdeltagandet sedan 1950”

Socialdemokraterna fortsatt störst

Socialdemokraterna landar på samma nivå som förra valet i valet till kyrkofullmäktige inom Örebro pastorat, medan Partipolitiskt obundna i svenska kyrkan backar. Valresultatet visar istället på att Borgerlig samverkan i Örebro pastorat, Sverigedemokraterna och Vänstern i svenska kyrkan tar mandat i fullmäktige, vilket de inte hade efter förra valet. Även Frimodig kyrka är kvar med 2 mandat.

I stiftsfullmäktige är den största förändringen att Borgerligt alternativ tappar från 8 till 4 mandat, medan Sverigedemokraterna ökar från 3 till 6.

För hela valresultatet besök Svenska kyrkans hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.