64-årige Ola Axelsson från Västerås tävlar i Rallysprint-SM i Örebro. Foto: Daniel Gustafsson/SVT

Ola Axelsson, 64, hoppas på medalj i rallysprint-SM

Uppdaterad
Publicerad

Medelåldern bland förarna i SM-veckans rallysprint ligger kring 35 år – medaljhoppet från Västmanland har precis blivit pensionär.

– Jag har omkring 500 tävlingar under bältet och kör smart, så jag står mig bra i konkurrensen, säger 64-årige Ola Axelsson.

Vinterversionen av SM-veckan är i full gång i Örebro. En uppsjö av deltagare gör upp om mästartiteln i hela 24 olika idrotter och guldmedaljerna har redan börjat delats ut.

Men för Västeråsaren Ola Axelsson finns det bara en medalj han suktar efter – guldmedaljen i rallysprinten.

Men att nå toppen på prispallen kommer bli tufft.

– Det är hela svenska eliten som gör upp, alla som har tagit medalj i SM de senaste åren kommer att vara med så det blir hårdast tänkbara motstånd, säger han.

Rallysprinten avgörs på en kortare sträcka som körs flera gånger för att slutligen leda till en finalvända. Där gäller det att avverka den 2,7 kilometer långa banan på kortast möjliga tid – något som Ola Axelsson tänker trycka plattan i mattan för att göra.

– Det yttersta målet är att ta medalj men jag tror att det kommer bli svårt. Jag kör ju bakhjulsdrivet och framhjulsdriva bilar har en stor fördel på vintern när det är halt och mycket snö.

Men när greppet på banan kanske brister – då får man väga upp det med rutin.

Med en ålder av 64 år tillhör Ola Axelsson det gamla gardet i startfältet.

– Medelåldern bland förarna ligger nog kring 35 år och den yngsta bakom ratten är 25 år gammal. Så Ola Axelsson tillhör definitivt de äldre förarna om man får säga så, berättar tävlingsledaren Nils-Gunnar Gustafsson.

Att vara bland de äldsta i startlistan har sina fördelar. Ola Axelsson gick nyligen i pension och kan nu ägna alla sin tid åt den sport han älskar mest, och med ett motorintresse som går tillbaka ända till 1960-talet har Västeråsföraren en erfarenhet andra saknar.

– I den här sporten kan man inte träna sig duktig, det finns inte utrymme för, det innebär att man måste tävla sig duktig och jag har nog kört omkring 500 tävlingar hittills, säger Ola Axelsson.

Vad är det som kommer att ta dig till prispallen?

– Jag ska köra smart, inte sladda för mycket så man får fäste och hålla in i kurvorna. Det är det som gäller

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.