Foto: SVT

Oljeläckage från transformator ledde till anmälan om miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Sent på torsdagskvällen larmades räddningstjänst om ett läckage i en transformator vid järnvägen i Högsätter, mellan Hallsberg och Pålsboda. Transformatorn innehöll olja, varav en stor mängd läckte ut, enligt polisen.

Larmet kom klockan 23.57 på torsdagskvällen. En transformator vid järnvägen hade av oklar anledning börjat läcka.

– Räddningstjänsten har varit framme och assisterat Trafikverket under tiden som de har reparerat. De har tagit hand om läckaget och sanerat.Totalt skall behållaren innehållit en och en halv kubikmeter transformatorolja och en del av den har läckt ut. Det har inte varit någon brand och det var ett kortvarigt trafikstopp, säger Jonathan Jansson, teamledare på SOS-Alarm

Tågen går normalt

Trafikverket uppger på fredagsmorgonen att den här typen av anläggningar finns längs järnvägssträckor i hela landet och har med strömförsörjningen till kontaktledningarna att göra. Händelsen påverkar inte tågtrafiken under morgonen.

– Från vår sida är det avslutat och klart. Tågen går normalt, säger Denny Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Anmälan om miljöbrott

Enligt polisen skall det ha rört sig om en ansenlig mängd olja som läckt och eftersom det rör sig om ett miljöfarligt ämne kommer saken utredas vidare.

– Vi har varit där och dokumenterat. Det har upprättats en anmälan om miljöbrott, så får vi se om det blir det i slutändan eller om det slutar med att det hela bedöms som en olycka, säger Jan Matérne, vakthavande befäl vid polisen region Bergslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer