Flera dramatiska övningar gjordes under övningen. Foto: SVT

Unik olycksövning på sjukhuset

Publicerad

På onsdagen var det stort pådrag med brandbilar och ambulanser vid Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ). För första gången övade flera olika myndigheter inne på sjukhusområdet.

– Vi började planera den här övningen redan för ett år sedan med samverkande myndigheter, berättar Hans Eriksson, säkerhetschef USÖ. Och vi bestämde ett scenario med ett tänkt haveri på helikopterflygplatsen på USÖ och hur vi skulle agera och samverka för att kunna hantera en sådan händelse.

USÖ har ganska ofta brandövningar tillsammans med räddningtjänsten men det är första gången man har en totalsamverkansövning.

– Det viktigaste är att öva tillsammans och vad gäller sjukhuset så är det extra intressant att öva en olycka inne på sjukhusområdet. 

De olika myndigheter som var med i övningen kommer ha egna utvärderingar och sedan träffas igen för att sammanfatta och plocka fram de punkter som man eventuellt behöver jobba vidare med och förbättra eller förändra.

– Vi tycker att det gått i stort sett som vi tänkt oss. Det finns naturligtvis småsaker som hel tiden behöver förbättras, avslutar Hans Eriksson.

Deltog vid övning gjorde personal från SOS, hälso- och sjukvården, ambulansen, räddningstjänsten, polisen, USÖ:s flygplatspersonal och driftstekniker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.