Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cilvilområdeschef Lena Rådström Baastad deltog vid torsdagens konferens om Totalförsvaret. Foto: TT, Länsstyrelsen i Örebro län

Om det värsta händer – så förbereder sig militär och myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen samlades myndigheter i Örebro för att planera hur man hanterar det värsta scenariot: ett väpnat angrepp. Bland annat deltog Länsstyrelsen och Försvarsmakten i konferensen.

Länets landshövding Lena Rådström Baastad är också civilområdeschef för Mellersta civilområdet. Området består av sju län och kansliet ligger hos Länsstyrelsen i Örebro län.

– Nu samlar vi länsstyrelser, sektorsansvariga myndigheter och militärledningarna inom området för att planera för det värsta. Det är ovant att ta orden i sin mun. Men det säkerhetspolitiska läget gör det absolut nödvändigt, säger Lena Rådström Baastad i ett pressmeddelande.

Konferensen går under rubriken Totalförsvarsplanering vid höjd beredskap inom Mellersta civilområdet. Totalförsvaret består av både civilt och militärt försvar och är den verksamhet som används för att förbereda Sverige för krig.

I klippet kan du höra vad man rustar inför – och varför det är viktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.