Skuggor av medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen. Nu väcks åtal mot Nordfronts ansvarige utgivare. Foto: Henrik Montgomery/TT

Omfattande rättegång mot nazistiska Nordfront startar

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag startar rättegången i ett omfattande åtal gällande 106 fall av hets mot folkgrupp.

Det är den nazistiska sajten Nordfronts tidigare ansvarige utgivare som ska ställas till svars i Örebro tingsrätt under torsdagens rättegång.

Justitiekanslern väckte i mitten av april åtal mot Nordfronts ansvarige utgivare för omfattande många åtalspunkter av yttrandefrihetsbrott. I egenskap av utgivare är mannen den som är ansvarig för de brott som begåtts.

– Är du ansvarig utgivare finns det ett starkt presumtion att du har ansvar för det som publiceras, säger åklagaren Jonas Lövström.

Bland brotten finns bland annat 91 artiklar med hyllningar av Adolf Hitler, bilder på hakkors, och antisemitiska och homofobiska artiklar. Totalt åtalas mannen för 106 fall av hets mot folkgrupp för publiceringar på sajten Nordfront.

– Det allvarliga är att det publiceras på den sajt de publicerats på i dess sammanhang. Jag vill inte peka ut någon punkt som mer allvarlig, det är sammanhanget de publiceras i.

I en tidigare version uppgavs att åtalet rörde 103 punkter. Detta är nu ändrat i texten eftersom det enbart är antalet åtalspunkter i ett av de tre åtalen. Sammalagt är det 106 åtalspunkter som tas upp vid rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.