Företrädarna för oppositionspartierna kallade till presskonferens på torsdagen. Foto: Kristofer Ström/SVT

Oppositionspartierna i Kumla vill bilda majoritet

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionspartierna i Kumla går nu gemensamt till val som ett politiskt alternativ.

Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna går fram gemensamt som ett alternativ till höstens kommunval i Kumla. Partierna sitter den här mandatperioden i opposition efter att Socialdemokraterna och Moderaterna bildat politisk majoritet.

– Vi ser stora utmaningar inför framtiden och är övertygade om att det behövs en ny majoritet för att klara av frågor som skola och omsorg, säger liberalernas oppositionsråd Christian Lahesalu.

Gemensam budget

Frågor som den nya koalitionen vill driva är att Kumla kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare. De vill också tillsätta förändringsgrupper med representanter från näringsliv och fack för att förnya kommunen.

De kommer i höst att lägga fram en gemensam budget för kommunen. De vill också verka för ett större mått av privatisering inom vård och skola. Kommunens skulder vill de minska genom försäljningar av fastigheter.

De tar också ställning i den aktuella frågan om att bygga industriomåden på jordbruksmark i Kumla kommun. Den vill de stoppa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer