Foto: SVT

Oppositionen kräver Dan-Åkes avgång

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev till Kumla arbetarekommun och ett antal nyckelpersoner i S och M meddelar oppositionen i Kumla att man saknar förtroende för Dan-Åke Moberg som kommunfullmäktiges ordförande.

I ett pressmeddelande skriver oppositionen Kajsa Rosén (L)  Per Holm (KD) Jan Engman (C) Staffan Göransson (V) och Carina Riberg(L) att de har enats om att det beteende Dan-Åke Moberg uppvisar nu måste få ett slut. Utgångspunkten är påhoppen och övertrampen från Dan-Åke Moberg, dels under kommunfullmäktige 14 december och dels under många tidigare möten.

– Det är ju tyvärr inte första gången folk blir påhoppade av Dan-Åke Moberg och sannolikt inte heller den sista. Både politiker, tjänstepersoner, f.d. chefer och andra har blivit påhoppade och senaste mötets incident var det som fick bägaren att rinna över. Nu får det vara nog, säger Carina Riberg (MP).

De menar att Dan-Åkes beteende som ordförande inte skapar den trygghet som ett ordförandeskap borde ge.

– På det här sättet skapar han ju bara ännu större osäkerhet och får folk att inte vilja beträda talarstolen. Det är ju särskilt bekymrande för oss som är nya, säger Staffan Göransson (V).

Oppositionen anser att det är förvånande att Moderaterna försvarar Dan-Åkes beteende.

– Vi är oerhört förvånade och besvikna på Moderaternas agerande i frågan. De har tidigare varit starkt kritiska till Mobergs beteende men väljer nu istället att ta honom i försvar. Det är olyckligt att deras attityd till sådant uppförande förändrats nu när de sitter vid makten, säger Per Holm (KD) i pressmeddelandet och Kajsa Rosèn (L) fortsätter:

– Bland samtliga partier som var med på mötet rådde total enighet. Debattklimatet i Kumla behöver en nystart och vi saknar förtroende för att nuvarande ordförande kan leverera en sådan förnyelse. Vi utgår därför från att han avgår som ordförande. Nu ligger bollen hos S och M.

Några av Dan-Åke Mobergs mer omtalade uttalanden finns på videosajter.

SVT Nyheter Örebro har försökt nå Dan-Åke Moberg som valt att svara via sms: ”Jag önskar en god jul och ett gott nytt år och återkommer eventuellt därefter”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer