Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Sebastian Cehlin (M), till vänster, har regionstyret och Andreas Svahn (S), till höger, agerat för sent. Foto: SVT

Oppositionen kritisk mot regionstyret: ”Kunde dragit i handbromsen för flera år sen”

Uppdaterad
Publicerad

2019 beslutade regionstyrelsen om tuffare krav för att anställa nya administratörer, handläggare och chefer. Trots det har 126 nya tjänster inom denna gruppen tillkommit de senaste två åren.

– Administrationen har fått svälla på grund av svag styrning, säger oppositionsrådet Sebastian Cehlin (M).

Cehlin menar att man visste i förväg att ekonomin under 2023 och 2024 skulle se väldigt illa ut.

– Därför menar vi att man skulle agerat tidigare, säger det moderata oppositionsrådet.

Regionstyrelsens ordförande, Andreas Svahn (S), menar dock att flertalet av de nytillkomna administrativa tjänsterna varit verksamhetskritiska.

– Exempelvis har vi det senaste året ökat med 30 nya administratörer som ska införa ett nytt journalsystem som ska vara i drift under våren. Det är verksamhetskritiskt för patientsäkerhetens skull, säger han.

Vuxit för mycket

Andreas Svahn håller dock med om att antalet administrativa tjänster vuxit för mycket. Han vill dock inte säga hur mycket.

– Det är svårt att säga på en generell nivå, därför pågår nu ett arbete i varje verksamhet.

Varför har det blivit så?

– Alla har haft viktiga arbetsuppgifter. Det är snarare så att vi i politiken och de högsta cheferna måste prioritera bland arbetsuppgifterna. Ibland kommer pålagor om rapportering och statistik från nationell nivå. I det ekonomiska läge vi är i nu måste vi kanske säga nej för att vi måste prioritera andra saker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.