Foto: Ulf Hilding

Rasar mot ”desperat” förslag i Ljusnarsberg

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på socialsekreterare ser ut att bli skriande inom kort. Men förslaget att låta kommunpolitiker gå in och sköta delar av verksamheten har fått oppositionen att se rött.

Efter att tio socialsekreterare meddelat att de slutar i Ljusnarsberg kommun har bland andra socialdemokraterna börjat fundera på en lösning där ett förslag kommunpolitikerna får hjälpa till i verksamheten. Det skulle handla om arbetsuppgifter där det inte handlar om myndighetsutövning.

”Rätt så förbannad”

Förslaget möts på söndagen av ilska och frustration från den moderata oppositionen i kommunen.

– Jag är rätt så förbannad nu, säger Ulf Hilding (M) som sitter i social- och bildningsutskottet. Det finns klart och tydligt regler som säger att en socialnämnd ska hållas avskild från den verkställande organisationen. Annars hamnar man snabbt i en jävsituation. Några tydliga beskrivningar på vad dessa politiker ska göra finns heller inte. Det hela är en desperat åtgärd.

Betala ut försörjningsstöd

Ingemar Javinder (S) håller med Ulf Hilding (M) på en punkt – läget ser ut att bli desperat inom kort.

– Vi måste ju på något vis se till att verksamheten fungerar någorlunda bra, menar han. Ärende som rör barn eller missbrukssituationer kan vi inte gå in i naturligtvis men vi kanske kan se till att försörjningsstödet betalas ut som det ska.

Hamnar snabbt i beslut

Men där tänker majoriteten fel menar Ulf Hilding (M).

– I en sån här liten kommun finns det inga tydliga vallgravar som skiljer det ena uppdraget från det andra, säger han. Det går inte att gå in i arbetet utan att raskt hamna i en beslutssituation och därmed en jävsituation.

Dyr lösning väntar

Den enda lösningen som han ser är att så snabbt som möjligt anställa socialsekreterare igen.

– Det får förmodligen ske via bemanningsföretag och då kan man samtidigt räkna med att det kommer att bli rätt så mycket dyrare, tror Ulf Hilding (M). Hade man pratat med personalen om situationen innan de sa upp sig så hade man kanske kunnat undvika det här problemet. Nu blir det att bita i det sura äpplet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer