Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pia-Maria Johansson (LPO) berättar om fördelarna med ett trygghetsboende i Nora. Foto: Hannah Gustafsson

Oppositionen säger nej till Rosen i Nora

Publicerad

Landsbygdspartiet oberoende i Nora och Norapartiet reserverade sig mot beslutet om det nya vårdboendet Rosen.

– Vi vill hellre se ett trygghetsboende, säger Pia-Maria Johansson, oppositionsråd för LPO.

LPO menar att trots att fler blir äldre, så blir de samtidigt friskare. Därför ser LPO hellre att kommunen bygger ett trygghetsboende någon annanstans, exempelvis gamla OKQ8.

– Där kan människor ha en egen bostad, äta tillsammans och ha en social samvaro. Man brukar också ha en trygghetsvärd anställd på de är boendena. Då motverkar man också ensamhet, säger Pia-Maria Johansson (LPO).

Dessutom menar de att allt fler äldre väljer hemtjänst, framför särskilt boende, SÄBO.

Socialdemokraterna håller inte med

Men Mikael Wahlberg (S) menar att de har krav på sig att säkerställa platserna.

– Vi behöver ta ansvar för att vi har det antalet platser inom särskilt boende som behövs och krävs i framtiden, säger han.

Han menar att prognoserna pekar på att behovet kommer att växa och att de nya platserna ska fylla behovet fram till 2035.

Det säger Sveriges kommuner och Regioner

Enligt Sveriges kommuner och Regioner kommer antalet personer över 80 år öka med en halv miljon i Sverige fram till 2045.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mikael Wahlberg (S) berätta varför kommunen inte berättar hur mycket hyran för boendet kommer kosta. Foto: Emil Nylén Danielsson

Särskilt boende eller trygghetsboende – vad är skillnaden?

Vad är ett särskilt boende?

Säbo är en förkortning för särskilt boende för äldre. Boendet vänder sig främst till äldre personer som har ett högre vårdbehov och inte längre kan bo kvar hemma. Begreppet innefattar olika typer av boende, exempelvis för dementa eller ålderdomshem.

Vad är ett trygghetsboende?

Ett trygghetsboende kan bestå av ett lägenhetshus där endast personer över en viss ålder får hyra/köpa. Lägenheterna och lokalerna är tillgänglighetsanpassade och det finns särskilda gemensamma ytor. Här klarar sig boenden till största del själv.

Vad innebär hemtjänst?

Hemtjänst är för de som vill och kan bo kvar hemma, med hjälpinsatser. Hemtjänst kan då hjälpa till med exempelvis städning, tvätt, hygien, mat eller andra ärenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.